Kerrosnäkymä
Kerrosnäkymä (Layered View) on yleiskuva, joka havainnollistaa miten kehittämiskohde kytkeytyy organisaatioon, sen liiketoimintaan ja tietojärjestelmiin sekä ihmisten toimintaan. Ja kuinka kaikki liittyy yhteen.
Yleiskuvan saamiseksi, organisaatiota voidaan tarkastella kerrosmaisesti. Kerrosnäkymä yhdistelee organisaation liiketoiminnan kehittämisen eri osa-alueet: liiketoiminnan, IT:n ja ihmiset. Näin saadaan kokonaisvaltainen ymmärrys määrätystä kokonaisuudesta tai jostakin sen rajatusta osakokonaisuudesta, jota on tarve tarkastella ja ymmärtää.
Kerrosnäkymä tekee näkyväksi kaiken liiketoiminnan kehittämisen kannalta oleellisen. Kerrosnäkymä auttaa ymmärtämään kokonaisuuksia, ja auttaa kommunikoimaan niistä. Aina kun ollaan tekemässä jotain muutosta johonkin organisaation osaan, on hyödyllistä saada jaettua yhteinen näkemys. Yhteinen, jaettu yleiskuva saadaan aikaan tekemällä kerrosnäkymä.
Kerrosnäkymä (kuva alla) esittää määrätyn kokonaisuuden kerroksellisesti: ylhäällä liiketoiminta, alhalla IT.
Katso Kerrosnäkymä –video. (11min 43s)
Kerroksellinen tapa jäsentää organisaation toimintaa auttaa ymmärtämään monimutkaisia ja laajoja kokonaisuuksia. Tutut elementit ja värit helpottavat hahmottamista. Kerrosnäkymä kannattaa laatia standardinotaatiolla (ArchiMate), jossa on määritelty tarvittavat symbolit ja niiden suhteet (elementtityypit ja yhteystyypit).
Kerrosnäkymän mallintamisessa hyödyllisintä on itse mallinnusprosessi, jonka aikana yhdessä tarkastellaan kehittämiskohdetta, ja pyritään löytämään kaikki siihen liittyvät oleelliset asiat, ja jaetaan yhteinen käsitys kokonaisuudesta, ja tehdään se näkyväksi sekä arvioitavaksi – visualisoimalla se.
Jos kehittämiskohteesta kuvataan edes yksi arkkitehtuurikuva, se voi olla kerrosnäkymä. Se tekee näkyväksi kaiken oleellisen!
___________________________________________________________________________________________________
OSA I
Tässä videossa johdanto liiketoiminnan kehittämiseen kerrosnäkymän avulla:
Kerrosnäkymä osa I video (5min 49s)
OSA II
Tässä videossa malleja ja esimerkkejä kerrosnäkymän laatimiseen ArchiMate -notaatiolla:
Kerrosnäkymä osa II video (5min 28s)
Kerrosnäkymä ja kokonaisarkkitehtuuri
Kerrosnäkymä on kokonaisarkkitehtuurin keskeisin kaaviotyyppi. Muita hyödyllisiä kaaviotyyppejä ovat vuorovaikutusnäkymät ja tavoitteet -näkymä.
Vuorovaikutusnäkymä on kaavio, jonka avulla kuvataan tietovirtoja toimijoiden, prosessien ja/tai järjestelmien välillä. Vaikka kerrosnäkymän avulla voidaan kuvata tietovirtoja elementtien välillä, ansaitsevat tietovirrat oman tarkastelun. Varsinkin tiedämme, että esimerkiksi järjestelmäintegraatiot ovat usein onnistumisten ja epäonnistumsten taustalla. Siksi tietovirrat ja niiden avulla tunnistettavat integraatiopisteet on syytä kuvata omassa kaaviossa. Tietovirtakaavioita varten on hyödyllistä laatia myös ylätason käsitemalli -kaavio, jonka avulla tunnistetaan keskeiset informaatiokäsitteet ja niiden väliset suhteet.
Tavoitteet -näkymä on ns. motivaationäkymä, jonka avulla kuvataan mm. kehittämiskohteen taustat, tavoitteet, lopputulokset ja kehittämisvaatimukset – eli vastataan kysymyksiin MIKSI ja MITÄ. Aina, ennen kuin tehdään yhtään mitään, on syytä kirkastaa kehittämiskohteen tarkoitus vastaamalla kysymykseen miksi. Tämä tiivistys on erityisen hyödyllinen, jos kehittämiskohteen läpiviennin ympärille koottu tiimi yhdessä pohtii kehittämiskohteen syyt ja tavoitteet. Näin saadaan jaettua yhteinen näkemys siitä, mitä ollaan tekemässä.
Kokonaisarkkitehtuurin kaaviotyypeistä ja mallintamisesta lisää täällä:
- ArchiMate Käsikirja, linkki
- ArchiMate Cookbook, linkki
- ArchiMate Examples, linkki
- Zen ja kokonaisarkkitehtuurin mallintaminen, linkki
- Kokonaisarkkitehtuuri ja liiketoiminnan kehittäminen, linkki
- “Linnunratamallinnus” (Milky Way Map) – “kokonaisarkkitehtuuri yhdessä kuvassa”, linkki
_____________________________________________________________________________
Tehokas tapa tehdä kokonaisarkkitehtuuria on integroida se osaksi organisaation kehittämistoimintaa. Tämä ns. Lean EA -lähestymistapa käsittää operatiivisen toiminnan kehittämismallin ja siihen kuuuvan kevennetyn tavan tehdä kokonaisarkkitehtuuria. Tarkemmin Lean EA:sta täällä: linkki.
_____________________________________________________________________________
Lataa ilmainen open-source mallinnusväline Archi: link.
_____________________________________________________________________________
ArchiMate
Kokonaisarkkitehtuurin monipuolisin kuvauskieli. Katso Open Group speksi: ArchiMate