Enterprise Design Hub

Enterprise Design Hub on liiketoiminnan muotoilun ja -suunnittelun, yhteenliittymä, joka yhdistää organisaation eri osaajaryhmät ja erikoistumisalueet yhteistyöhön. Se käsittelee organisaation liiketoiminnan muutostarpeet, ja auttaa organisaatioita nykyisissä ja tulevissa haasteissa. Artikkelissa esitellään Enterprise Design Hub, joka toimii yhteisenä toimintamallina organisaation strategian, operaatioiden ja asiakaskokemuksen suunnittelun ja muotoilun yhdistämiseksi. Se pyrkii poistamaan siiloutuneen työn ongelmat tuomalla yhteen eri alojen asiantuntijat, kuten palvelumuotoilijat, liiketoiminta-arkkitehdit ja teknologiaosaajat. Hubin avulla organisaatiot voivat vastata muutosvaatimuksiin kokonaisvaltaisesti, edistää asiakaskeskeisyyttä ja tehostaa toimintaa. Yhteisten työkalujen, hallinnan ja yhteissuunnittelun avulla se mahdollistaa muutosten hallinnan, vähentää päällekkäisyyksiä ja luo mitattavaa arvoa organisaatiolle. Hub auttaa organisaatioita selviytymään nykyisistä ja tulevista haasteista strategisen, taktisen ja operatiivisen yhteistyön kautta.

Enterprise Design käsikirja – EDGY Cookbook

EDGY tarjoaa helppokäyttöisen mutta ilmaisuvoimaisen kuavuskielen, jota kaikki voivat käyttää. EDGY on yksinkertainen mutta tehokas kieli, joka soveltuu kaikille sidosryhmille ja osaajaryhmille. EDGY:llä tehdyt visualisoinnit ovat yksinkertaisia, värikkäitä ja näyttäviä, ja kaikki ymmärtävät ne helposti ja nopeasti. Mielenkiintoinen osa on Enterprise Design Facet Model, näkökulmamalli, jota voidaan käyttää analyysityökaluna näkökulmien vaihtamiseen ja haasteiden uudelleenmuotoiluun uusiksi ideoiksi - ja yhteisen ymmärryksen muodostamiseksi. Yhteistyössä, yhdessä tekemällä. Liiketoiminnan muotoilussa. -- Eero Hosiaisluoma

Asiakasnäkökulma

Asiakkaan ja organisaation tarjoamien palveluiden ja/tai tuotteiden kohtaaminen (kohtaanto) on liiketoiminnan kannalta perustavaa laatua oleva tilanne. Kun asiakas kohtaa organisaation tarjooman (offerings), silloin tulee ilmi palveluiden todellinen laatu. Tämä 'totuuskoe', reality-check, paljastaa, kuinka hyvin tai huonosti organisaatio tuntee asiakkaansa ja kykenee vastaamaan palveluillaan ja/tai tuotteillaan asiakkaidensa tarpeisiin. Asiakas kohtaa organisaation palvelurajapinnassa.

Häiriökysyntä

Arvokysyntä on 'normaalia, tervettä peruskysyntää', joka syntyy asiakastarpeista, joihin organisaatio vastaa tarjoamalla sopivia palveluita ja/tai tuotteita. Häiriökysyntä on turhaa lisäkysyntää, joka syntyy kun asiakastarpeita ei ole kyetty täyttämään, vaan asiakas joutuu palaamaan palvelun pariin. Häiriökysyntä on eräs merkittävä syy tehottomuuteen ja kustannusten kasvuun organisaatioissa.

PowerPoint kuvauspohjia liiketoiminnan muotoiluun

Useita kymmeniä ilmaisia Powerpoint kuvauspohjia vapaasti hyödynnettäviksi esimerkiksi luonnosteluun, ideointiin, innovoitiin ja konseptointiin tms., tai vaikkapa vain inspiraation lähteeksi. Kuvauspohjat ovat ns. one-pagereitä, eli yhden sivun pohjia eri asioiden esittämiseen. Kuvauspohjissa on hyödynnetty EDGY-elementtejä, jotka ovat yksinkertaisia, selkeitä ja helppo oppia.

Enterprise Design – liiketoiminnan muotoilu / liiketoimintamuotoilu

Enterprise Design on ihmiskeskeinen, kokonaisvaltainen ja asiakaslähtöinen lähestymistapa liiketoiminnan muotoiluun. Enterprise Design on kaikkia osaajaryhmiä yhdistävä lähestymistapa, ja sen EDGY kuvaustapa kaikille yhteinen kieli, joka on helppo oppia ja ymmärtää. EDGY on yksinkertainen, selkeä ja värikäs, sekä visuaalisesti miellyttävä muotokieli. Enterprise Design soveltuu yhdessä tekemiseen: yhteissuunnitteluun (co-design), yhteiskehittämiseen (co-creation) ja yhteistyöhön (collaboration). Enterprise Designia voidaan hyödyntää monella tavalla ja moniin eri tarpeisiin.

Kyvykkyys

Kyvykkyys on organisaation kyky tuottaa määrättyjä palveluita ja/tai tuotteita. Kyvykkyys koostaa yhteen kuuluvat asiat yhteen: ihmiset, prosessit ja resurssit (kuten järjestelmät, tiedot, tilat ja laitteet), joita tarvitaan määrättyjen tuotteiden tai palveluiden tuottamiseen. Organisaatio tuottaa kyvykkyyksillään tuotteita ja/tai palveluita asiakkailleen.

Kyvykkyyskartta – Milky Way Map

Arvovirta, kyvykkyydet ja koko organisaatio voidaan esittää samassa kuvassa ns. linnunratakartan (Milky Way Map) avulla. Ideana tässä lähestymistavassa on kuvata koko organisaatio samassa näkymässä, jonka keskipisteenä on organisaation ydin ja sen ympäröi arvovirta sisäkehällä. Kyvykkyydet on sijoitettu arvovirran vaiheiden mukaisiin sektoreihin. Näkymästä muodostuu linnunratamainen soikio, josta nimi Milky Way Map tulee. Kyseessä on lähestymistapa, jonka […]

Liiketoiminnan kyvykkyys

Liiketoiminnan kyvykkyydet ovat toiminnallisia asioita, joita organisaatiossa tulee olla, jotta se voi toteuttaa liiketoimintaansa, ja tuottaa haluttuja lopputuloksia. Kyvykkyys on siis organisaation toiminnallinen osakokonaisuus, organisatorinen komponentti. Se kapseloi sisäänsä toiminnalliset ja rakenteelliset elementit, ja tarjoaa ulospäin palveluita rajapintojensa kautta. Kyvykkyyden määritelmä: kyvykkyys on kyky toimia, eli toimintakyky.

Organisaation liiketoiminnan kyvykkyyspohjainen kehittäminen

Organisaation kyvykkyyspohjainen kehittäminen on lähestymistapa, jossa liiketoiminta jäsennellään toiminnallisin perustein. Organisaation liiketoiminta jaotellaan toiminnallisiin osakokonaisuuksiin, liiketoiminnan kyvykkyyksiin (Business Capabilities). Liiketoiminnan kyvykkyydet ovat toiminnallisia asioita, joita organisaatiossa tulee olla, jotta se voi toteuttaa liiketoimintansa ja tuottaa haluttuja lopputuloksia.

Organisaation operatiivinen toiminta, sen johtaminen ja kehittäminen

Organisaatio on väline (instrumentti) ihmisten järjestäytymiseksi jonkin toiminnan suorittamista varten. Organisaatio on olemassa toiminnan vuoksi. Ei päinvastoin. Organisaatio on toimija, jolle toiminta antaa syyn olla olemassa. Toiminnalla on syytä olla tavoitteet, jotka motivoivat organisaatiota toimintaan. Organisaatiolla tarkoitetaan tässä yhteydessä sosio-teknis-taloudellista kokonaisuutta, joka on olemassa jonkin toiminnan vuoksi, jota johdetaan ja kehitetään itsenäisesti, jolla on määrätyt aineelliset, aineettomat ja humaanit resurssit (kuten taloudelliset-, henkilöstö-, tila- ja laiteresurssit).

Tavoitteellisuus kannattaa aina

Tavoitteet tulisi laatia kaikelle tekemiselle. Ilman tavoitteita tekeminen on vain puuhastelua ilman suuntaa. Hyvin laaditut tavoitteet ovat laadukkaan toiminnan perusta! Ennen kuin tehdään mitään, tehdään tavoitteet. Ennen kuin on tavoitteet, mitään ei kannata tehdä. Tavoitteet motivoivat tekemään mitä tahansa muutosta. Tavoitteet antavat ryhtiä tekemiselle. Tavoitteet ohjaavat tekemistä ja antavat suunnan. Erityisesti näin on organisaation kontekstissa. Mutta mikä pätee organisaatioon, pätee kaikkeen muuhunkin inhimilliseen toimintaan. Tässä artikkelissa Eero Hosiaisluoma kuvaa tavoitteellisen toiminnan ja tavoitteiden asettamisen merkitystä.

Lean EA periaatteita

Lean EA ja organisaation kehittämistoiminta Lean EA -lähestymistapa yhdistää organisaation johtamisen, operatiivisen kehittämistoiminnan ja kokonaisarkkitehtuurin. Lean EA-lähestymistavassa hyödynnetään olemassa olevia menetelmiä ja välineitä sekä parhaita käytäntöjä (kuten muotoiluajattelua), mutta kokonaisuuden hallinnan kannalta tärkein on kokonaisarkkitehtuuri (KA). Tärkeintä on liiketoiminnan kehittäminen asiakaslähtöisesti. Organisaation (liike)toiminnan johtaminen ja kehittäminen on keskeistä. Kokonaisarkkitehtuurin rooli ja merkitys on tukea edellisiä. […]

Lean EA – toimintamalli ja viitekehys

Lean EA on lähestymistapa, joka tukee liiketoiminnan kokonaisvaltaista kehittämistä. Lean EA -lähestymistavassa kokonaisarkkitehtuuri on integroitu osaksi organisaation kehittämistoimintaa. Lean EA yhdistää liiketoiminnan johtamisen, kehittämisen ja operatiivisen toiminnan hallinnan kokonaisarkkitehtuurin avulla. Lean EA -lähestymistavan kohteena on organisaation kokonaisvaltainen toiminnan ja rakenteen kehittäminen. Tässä lähestymistavassa huomioidaan liiketoiminta ja IT sekä ihmiset. Lean EA -lähestymistavassa hyödynnetään olemassa olevia […]

Liiketoiminnan kehittäminen ja kerrosnäkymä

Kerrosnäkymä Kerrosnäkymä (Layered View) on yleiskuva, joka havainnollistaa miten kehittämiskohde kytkeytyy organisaatioon, sen liiketoimintaan ja tietojärjestelmiin sekä ihmisten toimintaan. Ja kuinka kaikki liittyy yhteen. Yleiskuvan saamiseksi, organisaatiota voidaan tarkastella kerrosmaisesti. Kerrosnäkymä yhdistelee organisaation liiketoiminnan kehittämisen eri osa-alueet: liiketoiminnan, IT:n ja ihmiset. Näin saadaan kokonaisvaltainen ymmärrys määrätystä kokonaisuudesta tai jostakin sen rajatusta osakokonaisuudesta, jota on tarve […]

Tiedonhallintamalli ArchiMatella

Tiedonhallintalaki edellyttää julkisen hallinnon organisaatioita laatimaan tiedonhallintamallin. Tiedonhallintamallista on hyötyä organisaatiolle, joten sitä kannattaa ylläpitää ja päivittää jatkuvasti. Tiedonhallintamallissa on kenties hyödyllisintä se, että sen avulla voidaan tunnistaa organisaation toiminnan prosessit - eli mitä organisaatio varsinaisesti tekee.

ArchiMate -elementtien osajoukko

ArchiMate on monipuolinen ja laaja mallinnuskieli, mutta tyypillisesti osajoukko sen elementeistä riittää useimpiin käyttötarkoituksiin. Alla olevissa taulukoissa on esitetty keskeisimpiä ArchiMate-elementtejä, joilla voidaan mallintaa useimmat tapaukset (80%). Keskeisimmät ArchiMate -elementit Elementtien väliset yhteystyypit (rakenteelliset ja dynaamiset). Erilaisia kaaviota voidaan laatia vapaasti, mutta eri lähteistä voidaan johtaa muutamia keskeisimpiä kaaviotyyppejä, jotka niin ikään riittävät useimmiten kuvaamaan […]

Arkkitehtuurin kuvaus -pohja

HUOM! Tämä on jo wanhentunut versio vuodelta 2017. Uusi on saatavilla. Laitan jakoon tässä blogissa. Eero Oheisessa pdf-dokumentissa on arkkitehtuurin kuvaus -dokumenttipohja (linkki). Tätä dokumenttipohjaa voidaan soveltaa eri laajuisten kehittämiskohteiden kuvaamiseen. Kehittämiskohteen kuvaus voi olla esim. jokin seuraavista: Kehittämiskohteen kuvaamisessa on suositeltavaa hyödyntää standardinotaatiota (ArchiMate) ja tarkoituksenmukaista mallinnusvälinettä. Mallinnusvälineestä voidaan myös tarvittaessa genereoida vastaavan sisältörakenteen mukainen […]

ArchiMate esimerkkejä (JHS179)

Laki julkisen hallinnon tiedonhallinnasta (906/2019) korvasi aiemman Tietohallintolain vuodelta 2011. Tiedonhallintalaki 2019 tuli voimaan 1 .1.2020, ja se kumosi julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta annetun lain (634/2011). HUOM! Nämä esimerkit ovat wanhentuneita, näissä versiona on vanha ArchiMate 2.x! JHS179 on kuollut ja kuopattu! JHS179 esimerkkikaavioita mallinnettuna QPR EA-välineellä, vuonna 2016. QPR EA -välineen kehittäminen on loppunut, […]

TOP